Tips inför bostadsköpet

Hus och hem är en ständigt aktuell fråga, och det oavsett om det handlar om bostadsrätter eller hyresrätter, om lägenhet eller villa. Och speciellt är det ju ständigt aktuellt att diskutera bostadsmarknaden, eftersom många är det som söker bostad och inte har ett tryggt hem, och många är det också som har ett hem men ska sälja och köpa nytt.

I ett tidigare inlägg har vi skrivet om allt en ska hålla reda på inför ett husköp. Bland annat tar vi upp punkter som man måste ha koll på även om de kanske inte syns. Exempelvis kan det handla om fukt, mögel, röta och asbest. Läs mer om de ämnen i inlägget genom att läsa här.

Som sagt är bostadsmarknaden alltid ett hett ämne, och många är det nog som drömmer om att kunna köpa sin bostad och slippa osäkra hyresrätter. Men det är inte alltid lätt att hitta en bra bostadsrätt att köpa, eftersom man vanligen måste ha kontakt med banken för att få lån och så vidare. För att underlätta ditt köp av bostadsrätt kommer här några tips och råd.

  • Priser! Stirra dig inte blind på de priser som listas på bosajterna, de är oftast 30-50 procent lägre än det som kommer bli det faktiska priset efter avslutad affär. Det är väldigt viktigt att ha i åtanke, speciellt om du köper i en av storstäderna då de oftast går upp ännu mer där. Bestäm dig för en maxsumma att lägga på, och välj sedan att gå på visningar där du vet att du kommer att ha råd att följa med om (när) priset stiger. Visst kan det vara så att du har tur att hitta en bostadsrätt som inte går upp i pris, men det är väldigt ovanligt och om man förväntar sig det kommer du att bli besviken.
  • Is i magen! När du kommer till visningen på bostadsrätten som du är intresserad av ska du inte flytta in direkt. Med det menar vi att du inte ska tänka in dig hur det är att sitta där i soffan och ta ett vin, eller vilken färg på gardinerna du ska ha. Istället är det bättre att tänka på praktiska saker såsom ”kommer jag att ha råd?”, ”vad är det som behöver fixas?” och ”är det här verkligen vad jag vill ha?”. Med lite is i magen kommer du göra ett klokare beslut och med ett bra tålamod kunna landa i den lägenhet som är bäst för dig.
  • Välj en bra mäklare! Glöm aldrig att mäklaren inte är din vän, utan hen är någon som vill tjäna pengar. Som bostadsköpare är man sårbar, och man behöver uppmuntran till köpet, samtidigt som man ska lita på vad mäklaren säger. Om det känns minsta fel med mäklaren ska du avstå från att köpa via honom eller  henne.
  • Känslan! Den där lilla gropen i magen som säger ja eller nej, lyssna på den! Allt för ofta ignorerar människor sin magkänsla men vid bostadsköp är det helt klart någonting du ska ha i åtanke.