Testa vingarna på ny plats för karriären

Testa vingarna på ny plats för karriären

Svenska studenter vill jobba på några av världens toppföretag och de mest eftertraktade universiteten för arbetsgivare ligger spridda över världen. Hur ska man göra för att få sitt drömjobb efter examen?

Att skaffa ett jobb är inte alltid helt lätt och det gäller att våga följa sina drömmar och testa vingarna på annat håll om så behövs för att lyckas. Ibland kan det också vara avgörande för karriären att söka sig till en ny plats, oavsett om det gäller inför studier eller efter studier. Då gäller det också att börja se sig om på bostadsmarknaden i staden man vill till fortast möjligast, kontakta en till exempel en mäklare i Göteborg och få koll på prisläge och adresser där.

Drömarbetsgivare för svenska studenter

7049838-composite-image-of-unsmiling-businessman-with-arms-raised

I Sydsvenskan skrivs det om en undersökning som gjorts bland ett stort antal studerande, där man fått veta vart många svenska studenter drömmer om att arbeta efter examen. 24 000 studenter som studerar ekonomi, juridik, data eller till civilingenjör, högskoleingenjör och fastighetsmäklare har tillfrågats i undersökningen. Och likt resultat som redovisats i tidigare års undersökningar på ämnet så är det storföretag som ligger i studenternas topplista, bland annat Google, H&M, Ikea, Volvo och Spotify. Men bland de som pluggar juridik var drömmarna inte hos företag som hos övriga, där ville flest studenter i framtiden arbeta för Utrikesdepartementet och FN. Detta års undersökning visar också på att spelföretag har ökat i popularitet, samtidigt som mer traditionella industrier blir allt mindre populära bland studenterna.

Att fånga drömjobbet efter examen

Men hur ska man egentligen bära sig åt för att ha chans på drömjobbet efter examen? Det gäller att vara engagerad i sina studier, vid sidan om studierna och försöka skaffa sig ett stort nätverk, skriver Dagens Nyheter. I en artikel från tidningen tipsar Linda Kvarnström som är Sverigechef på talangnätverket Nova om hur studenten Marco kan komma närmare sitt drömjobb. Hon menar på att man förr tittade mer på betygen, vilket såklart idag också är viktigt, men att man idag i större utsträckning också kollar på vad man gjort utöver sina studier. Det är viktigt att visa att man är en person som har driv och kan ta sig an utveckling och utmaningar. Man ska inte glömma bort sitt eget ansvar, vet man med sig vilken bransch man vill in i satt studera inom bara att studera inom området, n med sig vilken bransch man vill in i sch utmaningar. i större utsträckning så räcker det inte bara att studera inom området, utan att också ta reda på saker själv.

Universitet i världen som arbetsgivare tycker är attraktiva

entrepreneur-696966_1280

Det handlar heller inte längre om att gå på värstingskolorna i världen, utan det är bättre att gå på universitet som arbetsgivare idag tycker är attraktiva. I en artikel från VA presenteras en undersökning från Times Higher Education som granskat vilka universitet som i störst utsträckning leder till jobb och pekar ut universitet och högskolor världen över. De topp 10 universiteten som ger jobb efter examen är enligt undersökningen California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, Harvard University, University of Cambridge, Stanford University, Yale University, University of Oxford, Technical University of Munich, Princeton University och University of Tokyo. Om man vill studera på någon av dessa universitet måste man således också kunna tänka sig att flytta och testa vingarna på annan plats, men glöm inte att Sverige också har många attraktiva utbildningar och toppjobb.