Sjuttielfte andrahandsboendet

Det är inte lätt att vara ung och vilja ha en lägenhet i stan. Speciellt inte om man inte har en fast inkomst eller sparat ihop till några hundra tusen – vilket många inte har. Mer sannolikt är att de flesta unga har studieskulder på några hundra tusen istället. Helatiden lovar politikerna att avsätta pengar och bygga nya studentbostäder. Men vart är dem? Och håller dem prisklassen så studenterna har råd? I Stockholm fattas det 7000 studentbostäder, och ett kreativt alternativ från Socialdemokraterna är att ovanpå några av de gröna linjens tunnelbanestationer bygga 700 bostäder.

– Vi räknar med minst 700 studentbostäder och det kan finnas andra lika bra platser. Student­bostäder kräver inte garageplatser och balkonger. Då går det att bygga på stationerna. Studenternas viktigaste krav på en bostad är att det ska vara nära till tunnelbanan, säger Tomas Rudin.

Underlätta flytten

Som sagt så kan det bli väldigt många flyttlass när man är student. Även om man inte har så mycket pengar kan det vara värt att kosta på sig en riktig flyttstädning, eller en riktig hemstädning. Vissa unnar sig en latte om dagen för att bli lyckliga – då kan man även unna sig en flyttstädning för att inte bli helt utmattad och veta att allt blir rätt gjort. Annars är nästa tips att, för att undvika att åka på en extrastädning, att anlita professionell hjälp för fönsterputsning. Vilket varken är det lättaste eller det roligaste. Bättre att plugga till tentan istället! Eller varför inte käka flyttpizza med vännerna?