Så lyckas du med ditt första lägenhetsköp

Så lyckas du med ditt första lägenhetsköp

När du ska köpa din första lägenhet är det många saker som du ska tänka på. Det är allt från att ansöka om lånelöfte till att kontrollera bostadsrättsföreningen.

Att köpa din första lägenhet är en stor grej som både är nervpirrande och otäckt. Det absolut första du måste göra för att kunna köpa din egen bostad är att få ett lånelöfte för att veta vilken summa du har att röra dig med. Innan du börjar leta efter lägenheter Besök Nordax för att ansöka om bolån. När du ska köpa en lägenhet behöver du också en kontantinsats. Det går att låna upp till 85 procent av bostadens värde och de resterande 15 procenten är kontantinsatsen.

Gör en budget

Det är bra att göra en översyn av ekonomin innan du köper. Gör en budget och se att inkomsterna täcker utgifterna inklusive lån och amortering. Se vad som finns över och om det är en rimlig summa att leva på. Då får du också ett bra riktmärke om hur mycket lägenheten kan kosta dig per månad.

Kontrollera bostadsrättsföreningen

När du har kontroll över din ekonomi, fått ett lånelöfte och har en kontantinsats kan du börja gå runt på lägenhetsvisningar. Som förstagångsköpare är det bra att sätta dig in i hur en bostadsrättsförening fungerar och kontrollera föreningens ekonomi innan du skriver på ett köpekontrakt. När du hittar din drömlägenhet kan du ge dig in i budgivningen. Tänk på att redan innan sätta en gräns på hur högt du kan buda för att inte dras med i en hektisk budgivning.

”Sätt gärna en övre gräns för vad du vill betala innan budgivningen börjar.”
(Expressen 19 februari 2018)