Rätt däck på bilen

Att flytta på höst och vinter är inte bara kallt och extra tungt i kylan, utan även mer riskfyllt. Framförallt om man inte har rätt däck på sin bil – men vilka regler är det som gäller om vinterdäck och vilka däck ska man välja?

Däck ensamtNågot som är viktigt att tänka på under höst och vinter, när halkan på vägarna börjar smyga sig på, är att ha rätt däck på både bil, släp och flyttbil. Därför kan det vara bra att ha koll på vad reglerna om vinterdäck säger om när man exempelvis får byta till dem. Till exempel skriver Transportstyrelsen att du ska ha vinterdäck på bilen från den 1 december till den 31 mars om det råder vinter väglag, men redan från och med den 1 oktober fram till och med den 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck på. Därför är det, precis som Expressen skriver, ingen idé att vänta med att byta bort sommardäcken eftersom att kylan ofta kommer som en överraskning och det där gamla argumentet om att vinterdäck och dubbdäck slits fortare i milt väder – ja det är en myt. Vad du dock bör tänka på innan du byter ut sommardäcken är att byta till däck som passar för just din bilmodell, och vilka som gör det hittar du i din bils manual. Men det finns många däck att välja bland så något som kan vara bra att göra är att ta kontakt med din bilhandlare dack365.se för att på enklast vis få reda på vilka däck du bör välja och sedan är det bara att sätta igång med däckbytet – du ska alltså inte vänta till och med det att snön börjar falla, redan nu på hösten finns stor risk för blixthalka till exempel.

Att tänka på vid däckbyte

När det väl är dags att byta bor sommardäcken finns en del saker att tänka på. Bland annat skriver Svenska Dagbladet om hur det finns tre olika typer av vinterdäck som man kan välja bland och vilka som passar för just din bil, och också vilka som absolut inte passar. Sen skriver man även en hel del bra andra saker som kan vara värt att veta såsom hur man ska veta att det är dags att köpa nya och vilka undantag det faktiskt finns gällande vinterdäckslagen – och sådana saker kan alltid vara bra att hålla i bakhuvudet. Men vid själva däckbytet är detta inte speciellt viktigt att veta då ska fokus snarare ligga på andra saker och de tio viktigaste har bilmagasinet Auto, Motor & Sport listat och nedan följer sex råd av dessa:

  1. Välj däck – vilka däck du väljer är viktigt, och om du inte vet vilka egenskaper hos ett däck som är bra att ha så kontrollera med någon som kan.
  2. Titta inte på priset – att snåla in på däckkostnaden är ett dåligt alternativ eftersom att rätt däck räddar liv, så var inte dumsnål. Spendera hellre 500 kronor mer på ett testvinnande däck än 500 kronor mindre på ett halvbra.
  3. Ta hjälp av din däckhandlare – nej, däckhandlaren tjänar ingenting på att lura på dig ett par dåliga däck, så lita istället på dennes expertis och ta de däck du får rekommenderade.
  4. Lita inte blint på din däckhandlare – vissa däckhandlare har vissa pågående kampanjer som de tjänar lite extra på om de säljer just de däcken, så var noga när du köper däck och ställ frågor, kontrollera datum och jämför priser för att inte låta dig ”luras på” ett par däck du egentligen inte alls var intresserad av.
  5. Kontrollera begagnade däck – ja det går att köpa begagnade däck, men då gäller det att verkligen kontrollera så det är bra däck du köper genom att titta på mönsterdjup och slitage då den lagliga gränsen är tre millimeter och djupare än så kan vara farligt.
  6. Rätt tryck – det ska vara rätt tryck i däcken, därför att detta viktigt att kontrollera så trycket i däcket stämmer för just din bilmodell.