Oförutsedda utgifter

Oförutsedda utgifter: utgifter som man inte planerat.  Något som många verkar känna att de inte behöver spara till, för de har god koll på sin ekonomi.

När det kommer till vår ekonomi så är det något som många inte har så stor koll på, men det finns även folk som säger att de har full koll men i grund och botten inte har det. Det är nästan den gruppen som kan råka mest illa ut. Varför? Jo för att om man tror man har koll, men inte har det så blir slaget hårdare när det kommer till en utgift man inte har planerat. Då blir hela det ekonomiska schemat i gungning.

”Nästan vart fjärde svenskt hushåll, 22 procent, skulle inte klara av en oförutsedd utgift på 5 000 kronor utan att det påverkar privatekonomin märkbart. 34 procent skulle inte klara 10 000 kronor och 49 procent skulle ha svårt med en extrautgift på 20 000.” (läs mer)

Citatet kommer från en artikel och bygger på fakta som Länsförsäkringar tagit fram. Visst, du kan alltid låna till en båt eller ett bostadslån hos Bluestep utan några problem, men vad man brukar säga är att du bör ha en buffert på tre månadslöner för att klara av eventuella smällar för att inte komma i obalans om livet skulle svänga.

Att studenter inte klarar oförutsedda utgifter är inte något som får oss att rynka på pannan. Men när det kommer till människor som har fast jobb bör man klara av att spara pengar och tänka långsiktigt.