Köp din första bil

Köp din första bil

Om du ska köpa din första bil finns det en hel del du behöver tänka på. Men vad behöver du veta, och vad bör du kontrollera?

När du ska köpa din allra första bil är det en fördel om du kontrollerar att den är besiktigad, att du har försäkrat den med mera. Du måste också se till att du har rätt däck till din bil. Finns det något mer du bör kolla upp?

Däcken ska passa

När du köper din första bil bör du hålla lite koll på dess däck så att de verkligen passar. Det kan vara snopet att [köpa nya däck till bilen] bara efter ett kort tag. Du bör kontrollera att däcken inte läcker luft, att mönsterdjupet är bra och att det både finns sommardäck och vinterdäck till bilen.

Bilen ska kännas rätt

När du hittat en bil du är intresserad av gäller det att bilda sig en uppfattning om såväl det allmänna skicket som dess köregenskaper – Aftonbladet

Vid provkörning av din nya bil är det viktigt att den känns rätt. En bil ska inte kännas obehaglig att köra men det kan kännas lite ovant. Om du inte har så stor körvana kan det vara klokt att be någon mer kunnig att provköra bilen innan du köper den. Du måste också se till att den är besiktigad och det kan vara bra om du får en kopia på besiktningsprotokollet så att du också kan se om bilen har fått några kommentarer om bra att veta eller liknande. Du kan också ha nytta av en rapport som visar tidigare besiktningar och resultat från dem. Då får du veta en hel del om din blivande bil.