Koll på ekonomin

Att flytta innebär inte bara flyttkartonger, hyrbilar och uppackning av saker utan en flytt innebär också ett helt nytt ekonomiskt ansvar – och just därför är det viktigt att du håller koll på ekonomin.

Tidigare har vi tagitBekymrad räkningar upp det här med oförutsedda uppgifter och hur viktigt det faktiskt är att ha koll på sina finanser. Men hur gör man då detta på bästa sätt? Som nyss inflyttad i sin första alldeles egna lägenhet dyker det upp kostnader som man kanske tidigare inte ens tänkt på fanns så som tvlicenser, elräkning, gaskostnader om en har gasspis och mycket annat – och det är dessa som ställer till det. Men för att skaffa sig koll på sin ekonomiska situation och se till att man alltid har en bra buffert att plocka från är faktiskt enklare än vad man tror. Till exempel finns en rad råd och tips på nätet att ta till sig, men det finns även myndigheter som bidrar till att vi svenskar får bättre koll på pengarna. En av dessa är Konsumentverket som varje år ger ut en guide vid namn just ”Koll på pengarna” och i den finns allt en person behöver veta, känna till och förstå så om man finner sig i en situation där man behöver sätta sig in mer i sin privatekonomi är denna guide att rekommendera.

Vad tar guiden upp?

I guiden Koll på pengarna som Konsumentverket ger ut varje år finns det med en hel del vanliga familjekonstellationer och levnadssituationer uppmålade efter hur det vanligen ser ut för just den typen av liv. I årets upplaga har man bland annat valt att ha med en radda råd om just bostaden och vad man ska tänka på kring den rent ekonomiskt. Därför tar man upp exempelvis hur man ska tänka vid köp av bostad och alla omkostnader runt omkring som man kan spara in på såsom bilen, mobilen, maten och även hur man sedan tecknar försäkring och hur man sparar till en dröm på ett klokt sätt. Likaså tar guiden också upp hur man ska tänka i situationer såsom flytt, lån eller budget – så med andra ord fungerar guiden lika bra för den nyss utflyttade från barndomshemmet, ensamstående mamman och fyrabarnsfamiljen!