Guldläge i bostad och karriär

Guldläge i bostad och karriär

Att bo och leva gott kan idag anses vara lättare i Sverige än tidigare. Svensk ekonomi går som på räls, vi har fortsatt låga räntor och arbetsgivare skriker efter kompetens personal. Funderar du på att flytta efter din utbildning? Varför inte söka sig till en stad där de söker just efter din kompetens. Du har goda förhandlingsmöjligheter.

En av utmaningar i på arbetsmarknaden idag ligger egentligen mest hos arbetsgivaren. Som arbetstagare, nyexaminerad eller senior finns det idag goda möjligheter att se över sina chanser i karriären. Det som är svårt är nämligen att hitta rätt folk till sitt företag. En gyllene chans att lyckas i karriären är därför att planera rätt när du ska flytta. Vad är din kompetens och var efterfrågas den mest? Eller tvärtom: vilken kompetens efterfrågas där du planerar att bo?

Matchningen en utmaning

Allt fler företag skriker efter rätt kompetens. Många arbetsplatser har faktiskt personalbrist, trots att många idag är arbetslösa. Visst ökar sysselsättningen, men arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens när de ska fylla platserna på företaget. Att hushållen idag upplever det svårare att bli arbetslös idag kan bero på att företagen upplever det svårt att hitta rätt personal, skriver DN.se.

Frågan för dig som arbetstagare är att kartlägga var din kompetens behövs och efterfrågas. Både inom skolan och vården efterfrågar man utbildad personal. Vikarier hoppar in istället och sitter på andra utbildningar och annan kompetens. Men det är inte bara inom dessa branscher som problem med matchning förekommer.

Utnyttja guldläget

Matchningen och kompetensproblematiken resulterar i goda förutsättningar för dig som planerar din framtid. Det här är ett gyllene tillfälle för dig och din familj. Är det så att du hellre vill låta boendet styra bör du alltså ha detta i åtanke också. Vad för kompetens efterfrågas i kommunen dit du ska flytta? Kan det vara så att du kan tänka dig ändra riktning i karriären? När arbetsgivare är desperata efter kompetens personal så kommer de också erbjuda högre lön för att den kompetenta personalen ska söka sig ditåt.

Att tänka smart när det gäller boende och karriär har aldrig varit så aktuellt som idag.