Du gör bättre i att ta in på hotell

Hösten 2017 kommer vi minnas som den tiden när bostäderna i Stockholm plötsligt började sjunka i värde. Men experterna är oeniga om vad det är som gäller 2018. Är det köparnas eller säljarnas år? Den svajiga marknaden gör att fler söker sig till andra sätt att hitta bostad på. Och det finns både lagliga och olagliga sätt att göra det på. Se upp för de svarta hyreskontrakten, de kommer kunna leda till fängelsestraff.

Stockholm är en attraktiv stad, internationellt erkänd för sina vackra gator, innovativa människor och höga standard. Samtidigt brottas tusentals människor med att hitta en lägenhet på rätt läge. Det tar decennier att få ett hyreskontrakt enligt kösystemet och nu börjar folk hitta alternativa vägar för att hitta en bostad. På stockholmshotell.com kan man ta in på ett prisvärt hotell under tiden man letar.

Se upp för de svarta kontrakten

Experterna är oeniga om hur bostadsrättsläget kommer se ut under 2018. Under 2017 jagade medierna upp sig för att det som alla väntat på hade börjat hända: bostadspriserna sjönk i Stockholm. I stockholmdirekt.se spekulerar experterna i hur det kan komma att se ut, men konstaterar att en marknad har både upp och nedgångar. Men någon bubbla verkar inte ha spruckit, i stället rapporterar Expressen att bopriserna håller på att vända uppåt igen. Att marknaden följer rent psykologiska nycker är det ingen som tvivlar på längre.

Tyvärr blir effekten att den reglerade bostadsmarknaden blir mer orörlig och lämnar plats för alternativa – rentav olagliga – metoder att hitta bostad på. Folk har istället gjort sig förmögna på att sälja svarta hyreskontrakt. Att köpa ett svart hyreskontrakt är idag inte olagligt. Det ska det bli ändring på. I år kommer en ny lag introduceras där den som köper ett svart hyreskontrakt riskerar fängelsestraff.

Lagliga men alternativa sätt att hitta bostad kan vara:

  • Ta in på hotell
  • Hyra lägenhet i andra hand, vitt
  • Höra av sig till privata hyresvärdar som står utanför kösystemet

Om målet är en bostadsrätt gör du klokt i att bo på alternativa sätt under en överlappningsperiod. Om du verkligen vill vara säker på att hitta din drömbostad bör du vara beredd på att aktivt söka i åtminstone några månader. Att göra ett kap handlar om tålamod – och rätt timing.