Bostadsmarknadens läge just nu

Du som är ung, kanske nyligen utexaminerad eller student i väntan på att börja studera, vet förmodligen hur svårt det kan vara att hitta en lägenhet eller bostad. Många är de människor som varit tvungna att bege sig hit och dit och leva i kappsäck eller bo kvar hos föräldrar på grund av bostadsbrist.

För att få lugn och ro under studierna och sluta tvingas bli störd för att man bor hos en vän på soffan eller inneboende hos en småbarnsfamilj, kan det ibland vara bättre att bo på hotell om man har råd. Tyvärr har inte de flesta det, i alla fall inte under längre perioder.

Så ser bostadsmarknaden ut för tillfället

Det har byggts och det har byggts men ändå får unga hamna i skymundan när det gäller att hitta en plats att bo på. Billigare fastigheter har inte upprättats lika mycket som dyrare bostadsrätter och som ung kan det vara svårt att köpa en bostadsrätt om man inte har föräldrar som kan bistå med pengar. Som följd har många studenter nu hittat alternativa boenden och det har förekommit flertalet reportage där ett Attefallshus med tuff inredning kan fungera som studentboende eller första hem.

Många har reagerat på politikernas sätt att hantera det hela och menar att den långsamma byggtakten, amorteringskrav, byggregler och hyresregleringar har varit bovarna i dramat. En hyresmarknad som heller inte har fungerat, har gjort att unga som haft en liten chans att låna ihop till en kontantinsats har kunnat köpa sig en bostad, vilket också har bidragit att de blivit skuldsatta alldeles för tidigt.

I korthet har bostadsmarknaden flera problem, enligt experter:

  • Få billigare bostäder
  • Liten marknad
  • Större delen vill bo i storstäderna

En orolig bostadsmarknad 2018

Redan under 2017 såg vi en svajigare bostadsmarknad och priser som sakta steg så att de flesta undrade om bara miljonärer hade råd att köpa en bostadsrätt. Detta har nu vänts till prisfall, amorteringskrav och färre spekulanter som samtidigt är rädda att sälja sin bostad. Många är oroliga över utvecklingen på marknaden, läs mer här i Aftonbladet. Detta gäller inte bara lägenheter utan också villor och därmed fritidshus. Det nya amorteringskravet är något negativt för den yngre generationen som inte har samma ekonomiska förutsättningar ännu.