Att tänka på vid flytt till Götet

Funderar du på att flytta till Göteborg? Det kanske är i rätt tid, för bostadspriserna har bromsat in i staden sedan amorteringskravet trädde i kraft, liksom i huvudstaden. Jämfört med förra året är det ett överskott på säljare och färre köpare på marknaden. Dessutom har det kommit nya regler som har gjort flytthjälp till en del av rutavdraget.

 

50-talsmo%cc%88bler-teckningSVT Nyheter rapporteras det om hur man märker av en utplaning av priserna när det kommer till bostäder, vilket gjort bostadsmarknaden till lite av köparnas marknad, för ovanlighetens skull. I Göteborg kan man, liksom i Stockholm, se hur det faktiskt kommer färre besökare till varje visning, om en jämför med hur många som kom för bara ett år sedan. Detta bekräftas även i Dagens Nyheter.

Men innan du eventuellt packar ner dina saker och kör flyttlasset till Göteborg kan det vara bra att kolla in staden som turist en del först. Utforska alla de olika stadsdelarna, ta en tur till Liseberg och en annan ut i skärgården, bo för all del på hotell, hitta rätt exempelvis via hotellgoteborg.info

Använd rutavdraget för flytt från och med augusti 2016

Något som kan vara bra att veta är att från och med augusti 2016 så blir flytthjälp giltigt för rutavdrag. Men vad omfattar detta och vad omfattar det inte? På Skatteverket kan man läsa mer om vad som gäller för privatpersoner som gärna vill använda sig av hushållsnära tjänster. Här finns villkoren för att få rätt till rut- och rotavdrag, samt hur man skriver in detta i deklarationen och exempel på de olika sysslorna som ger just rätt till avdrag. De flyttjänster som ger rätt till avdrag är som följer:

  • flytt av bohag till och från magasinering, förutsatt att magasineringen sker under en kortare period och ingår som ett led i flytten
  • packning och uppackning
  • lastning, lossning eller annat iordningställande för transport
  • arbetstiden för transporten

Det som kan vara bra att veta är att inget avdrag ges för kostnader för flyttbil, drivmedlet till denna flyttbil, vare sig det är bensin eller något annat, samt magasinhyra i samband med flytten. Annat som också har blivit avdragsgillt är enklare IT-tjänster, kläd- och textilvård samt personlig hjälp och omsorg med mera.