Att köpa sin första bostad

Vad finns det att tänka på när du funderar på att köpa din första bostad – hus som som bostadsrätt? Bland annat att du har ett lånelöfte om bolån så att du kan bekosta köpet, samt att besiktiga bostaden ordentligt så att inget dolt fel ligger och lurar. 

köpa bostadDe allra flesta som vill köpa ett hus eller en bostadsrätt behöver ansöka om ett lån, och börjar ofta bostadsjakten med ett lånelöfte på banken. Det som är viktigt att komma ihåg är att göra en jämförelse mellan olika långivare och deras erbjudanden, innan du väljer vilket som är rätt för dig. Det och mycket mer kan du göra på Comboloan.

Köpa hus eller bostadsrätt med lån

I och med de hårdare amorteringskraven och bolånetaket har bostadsmarknaden blivit allt svårare att komma in på. Inte minst för förstagångsköpare och de som inte har ärvda pengar. Exkluderande är ett annat ord för bostadsmarknaden. Men hur gör du för att kunna köpa ett hus eller lägenhet? Bland annat detta:

  • Spara, spara, spara. Du måste försöka spara ihop pengar till en insats, som kan vara på mellan 100 000 och upp till skyarna. För en lägenhet i Stockholm ligger det på närmare 400 000. Det är lättare att spara ifall ni är två personer med inkomster.
  • Jobba heltid. Det är din årinkomst gånger 4,5 som avgör hur mycket du får låna, vilket ställer krav på att du jobbar heltid för att nå upp en rätt summa.
  • Jämför erbjudanden och banker. Detta är superviktigt, vissa banker och låneinstitut är nämligen hårdare än andra.

I Svenska Dagbladet skrivs det om hur föräldrar ibland köper bostad åt sina barn, eftersom det är så svårt att ha råd med en första lägenhet när man är nybakad student och precis börjat jobba. Den turen har dessvärre långt i från alla. Ofta är det bankernas krav på en viss årsinkomst som är kruxet i lånelöftet för unga på arbetsmarknaden, då är det suveränt om föräldrar kan gå in som medlåntagare. Det är dock viktigt för föräldrarna att bestämma sig vad för juridisk handling det är, ett skuld som ska betalas tillbaka eller en gåva. Båda bör registreras, antingen i skuldebrev eller i ett gåvobrev.